Στοιχεία Επικοινωνίας
Σπ.Μερκούρη 39
116 34, Αθήνα
2107299482
 6980980401
info@rythmiseisafthaireton.gr

H σελίδα είναι μία υπηρεσία της
Ρυθμίσεις αυθαιρέτων       
    
    
     

   
   


Μήπως να περιμένω την επόμενη "τελευταία ευκαιρία" Ρύθμισης αυθαιρέτων?Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ιδιαίτερα εξαιτίας και του καταρρέοντος οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας μας.  Άλλωστε, μήπως και στο παρελθόν δεν είχαν θεσμοθετηθεί μέτρα τακτοποίησης και μάλιστα κάθε φορά, οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν, ότι θα μπει «οριστικό τέρμα» στην αυθαίρετη δόμηση.

Άραγε λοιπόν, μήπως να το αφήσω για την επόμενη «τελευταία ευκαιρία»;

Ποιος μπορεί να αποκλείσει μια νέα τακτοποίηση σε μερικά χρόνια? Κανείς φυσικά. Όμως αυτή την φορά, ο ιδιοκτήτης ακινήτου με αυθαιρεσίες, θα πρέπει να γνωρίζει, ότι σε περίπτωση που δεν το δηλώσει τώρα, θα είναι απροστάτευτος αν πέσει στην "τσιμπίδα" των σκληρών ελέγχων, που αναμένονται από τις πολεοδομίες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου κτίσματος, δηλαδή πολλαπλάσιο από αυτό που θα κληθεί να πληρώσει με την τωρινή ρύθμιση. Επιπλέον, θα υποχρεούται να πληρώνει πρόστιμο διατήρησης που είναι 5% επί του προστίμου ανέγερσης και θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση ώς την κατεδάφιση του αυθαιρέτου.

Είναι γνωστό, πως έχουν εξαγγελθεί αλλαγές στη λειτουργία των πολεοδομιών, που θα αποκτήσουν κυρίως ελεγκτικό χαρακτήρα. Στην διαδικασία των ελέγχων θα αξιοποιείται και το μεγάλο "όπλο" των αεροφωτογραφιών, που έχουν ληφθεί σε όλη την χώρα, στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και άλλων προγραμμάτων. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τους "καλοθελητές" γείτονες μας...

Το ποιο σημαντικό πάντως, είναι ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011 στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) επισυνάπτεται υποχρεωτικά στα συμβόλαια, δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και του μηχανικού του, στην οποία δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις ή αν υφίστανται, έχει υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση τακτοποίησης τους.

Υπάρχει και ένα νέο στοιχείο, που και αυτό πρέπει σωστά να συνεκτιμηθεί. Η διαδικασία τακτοποίησης γίνεται με παράκαμψη των πολεοδομιών, που σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ημιυπαίθριοι) προκαλούσαν ταλαιπωρία σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς. Οι δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, με βάση ένα σύστημα που λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Κάθε δήλωση αποκτά έναν κωδικό, ο οποίος θα αποτελεί ένα είδος ΑΦΜ που θα συνοδεύει εφ' όρου ζωής το ακίνητο.

Φαίνεται, πως η κατά γενική ομολογία, ασυνεπής δημόσια διοίκηση, αυτή την φορά, έχει πάρει την υπόθεση των αυθαιρέτων στα σοβαρά.

Ίδωμεν...

 

NEWSLETTER
Εάν θέλετε να λαμβάνετε τις προσφορές μας παρακαλώ εισάγετε το email σας